{settings.product}

Diagnose aderverkalking beter dankzij nieuw radio-isotoop

maart 2017 -

Nieuwe PET-tracer speurt aderverkalking sneller op. In een artikel in de The Journal of Nuclear Medicine tonen onderzoekers aan hoe een nieuwe Positron Emission Tomography (PET) radiotracer, gallium-68-pentixafor, op snelle en niet-invasieve manier levensbedreigende atherosclerotische plaque opspoort. De tracer hecht aan de CXCR4-receptor die zich op ontstekingscellen die zich in de plaques bevinden. Dit maakt het mogelijk om aderverkalking vroeg op te sporen en te behandelen.

Atherosclerose of aderverkalking ontwikkelt zich over tientallen jaren met een toename van vetten (lipiden), ontstekingscellen en een omhulsel van bindweefsel dat de plaque scheidt van de binnenkant van de slagader. De aanwas zorgt voor een plaatselijke verdikking van de slagaderwand: artherosclerose plaques. Een ontstekingsreactie kan leiden tot scheuring van de plaques wat verdere groei bevordert. Wanneer een slagader geheel wordt geblokkeerd kan een hartaanval of beroerte tot gevolg hebben. Het is de uitdaging om plaques te vinden voor het hartaanvallen of beroertes veroorzaakt.

Op dit moment is er nog geen goede niet-invasieve techniek van beeldvorming beschikbaar om de ontstekingen waar te nemen. Fluor-18-fluorodeoxyglucose (FDG)-PET wordt weliswaar gebruikt maar kent aanzienlijke tekortkomingen. Het wordt door meer cellen dan alleen ontstekingscellen opgenomen waaronder hartspier- en hersencellen. Het sterke signaal van organen direct naast de slagaderen beperkt bovendien de precieze analyse van de radiotracer-opname in plaques. Volgens één van de onderzoekers bindt Ga-68-pentixafor zich specifieker aan ontstekingscellen dan FDG en een patiënt hoeft niet meer minimaal zes uur voor de diagnoseprocedure te stoppen met eten. Het werk werd onder meer ondersteund door de European Research Council Executive Agency met een Multimodal Molecular Imaging Advanced Research Grant.

 

http://bit.ly/2ldzhn0

Terug naar het nieuwsoverzicht