Wat zijn medische radio-isotopen en wie gebruiken ze?

Medische radio-isotopen, dat zijn bepaalde radioactieve stoffen, zijn in de gezondheidszorg in gebruik voor de diagnostiek en de therapie van diverse aandoeningen of ziektes. Daarnaast ook voor pijnbestrijding. Verreweg de meest gebruikte medische isotoop is molybdeen-99, die naar radioactief technetium-99 vervalt.

Om een diagnose te kunnen stellen krijgen patiënten dit technetium ingespoten. Een speciale camera volgt de verspreiding van deze licht-radioactieve stof door het lichaam en maakt  bijvoorbeeld de doorbloeding van het hart zichtbaar of de aanwezigheid van bepaalde kankersoorten.

Met andere isotopen zijn bepaalde soorten kanker te genezen. Straling maakt de kankercellen kapot, waardoor de tumor krimpt en uiteindelijk verdwijnt. Er zijn verschillende mogelijkheden. Van buiten af met een röntgenapparaat of van binnen uit met radio-isotopen.

Voor de laatstgenoemde mogelijkheid bestaan er verschillende radio-isotopen en toepassingen. Een mogelijkheid is dat de medicus een radioactief preparaat in het lichaam vlak bij de tumor spuit om de kankercellen lokaal te bestralen. Dat heet brachytherapie. Een vorm van therapie, die nog in ontwikkeling is, maakt gebruik van eiwitten, die zich in het lichaam aan kankercellen hechten. Aan die eiwitten is een radio- isotoop gekoppeld. Kleine, verspreide tumoren of uitzaaiingen in het lichaam zijn zo effectief te bestrijden. Moeilijk behandelbare vormen van kanker, zoals leverkanker en alvleesklierkanker zijn op deze wijze aan te pakken.

Nieuws
Over de medische toepassingen van koolstof–13 en –14
maandag 20 januari 2025

Over de medische toepassingen van koolstof–13 en –14

In de natuur komen drie verschillende isotopen van het element koolstof voor. Het is bijna allemaal koolstof–12 (C–1...
Lees verder
Frankrijk optimaliseert het ontwerp van zijn kleine modulaire reactor NuWard
maandag 13 januari 2025

Frankrijk optimaliseert het ontwerp van zijn kleine modulaire reactor NuWard

NuWard is de kleine modulaire reactor (SMR), die Frankrijk sinds september 2019 ontwikkelt. Het betreft een ontwerp met ...
Lees verder