{settings.product}

Duitse uitstap uit kernenergie heeft een hoge prijs

januari 2020 -

Zowel het effect op de volksgezondheid van de stillegging van de Duitse kerncentrales, als de daarmee samenhangende financiële consequentie, is groot. Een Amerikaanse studie komt tot de conclusie, dat elk jaar meer dan 1000 mensen extra zullen komen te overlijden door de uitstap. De reden is de toenemende concentratie fijnstof in de lucht vanwege de kolencentrales, die de elektriciteitsproductie overnemen. Plaatselijk neemt de luchtverontreiniging daardoor met 12% toe. Alleen al de kosten van de gezondheidseffecten bedragen $ 8,7 miljard per jaar. De totale kosten van de stillegging bedragen $ 12,2 miljard per jaar. De studie is uitgevoerd door economen van de Carnegie Mellon universiteit en van de universiteiten in Californië, Santa Barbara en Berkeley. Uit deze studie blijkt tevens, dat de voordelen van de stillegging gering zijn. Voorts dat de al heel hoge elektriciteitsprijs nog verder stijgt en dat ook de CO2-emissie toeneemt. De CO2-emissie zou 13% lager uitkomen als geen kerncentrales zouden zijn gesloten cq zouden moeten sluiten. Jaarlijks zou dat 36,3 miljoen ton CO2 schelen.

In het kader van de uitstap sloot op 31 december 2019 de 34 jaar oude drukwaterreactor Philippsburg-2 (1402 MWe). Thans zijn nog zes kerncentrales in bedrijf, die 11% van de Duitse elektriciteit produceren. Eind 2021 zullen drie kerncentrales, Brokdorf, Grohnde en Gundremmingen-3, moeten sluiten en eind 2022 de drie laatste, Emsland, Isar-2 en Neckarwestheim-2.

De kritiek op het stopbesluit, dat de regering in 2011 na het ongeluk van Fukushima nam, neemt toe in Duitsland. Vooraanstaande zakenlieden en conservatieve politici bepleiten uitstel van de stilleggingen, vanwege de stijgende energieprijs en het dreigende tekortschietende elektriciteitsproductievermogen. Ook Duitse grootindustriëlen stelden vast, dat het besluit om te stoppen met kernenergie verkeerd was. De directievoorzitter van het Volkswagenconcern, Herbert Diess, zei het onlangs zo: “Als we de bescherming van ons klimaat echt serieus nemen, dan moeten we de kerncentrales langer open houden”. Voorts stelde de Duitse krant “Die Welt” afgelopen augustus in een hoofdartikel, dat als Duitsland deel wil uitmaken van de voorhoede van de Europese energie- en klimaatpolitiek, Duitsland zich open moet stellen voor alle energietechniek met een lage CO2-emissie, inclusief kernenergie. Naar aanleiding van de kritiek liet de Duitse regering weten vast te houden aan haar stopbesluit.

Meer informatie:

https://www.nber.org/papers/w26598

Terug naar het nieuwsoverzicht