Nieuwsberichten van KernVisie
Laat hieronder uw e-mailadres achter om zo onze wekelijkse digitale nieuwsberichten in uw mailbox te ontvangen. Wilt u de nieuwsberichten niet langer ontvangen, dan kunt u zich onderaan elk nieuwsbericht afmelden
Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt met plannen voor Finlands zesde reactoreenheid in Hanhikivi. "Het bouwvergunningproces ligt op schema en het storten van het eerste beton vindt naar verwachting begin 2018 plaats", aldus Janne Liuko, licensing manager bij het Finse kernenergiebedrijf Fennovoima.
De noodzaak voor Finland om te investeren in een nieuwe energiecentrale is groot. Finland is voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse energieleveranciers en importeert al zijn olie, aardgas, steenkool en uranium. De primaire binnenlandse energiebronnen zijn: waterkracht, hout, houtafval, pulp en turf. De bestaande kerncentrales van Finland zijn: Loviisa-1, Loviisa-2, Olkiluoto-1 en Olkiluoto-2, die tezamen in 35 percent van de elektriciteit van het land voorzien. De vijfde reactor van het land, de Olkiluoto-3 EPR, is in aanbouw sinds 2005 en gaat naar verwachting in 2018 commercieel in bedrijf.
Fennovoima is eigendom van Voimaosakeyhtiö SF, waarin diverse Finse bedrijven participeren en RAOS Voima Oy, een dochteronderneming van het Russische Rosatom. Volgens Liuko krijgt het bedrijf de bouwvergunning voor de Hanhikivi-1-kerncentrale, die met Russische inbreng in Pyhäjoki aan de noordwestelijke kust van Finland eind 2017 moet worden gebouwd. De aanvraag hiervoor werd in juni 2015 ingediend bij het Finse Ministerie van Werkgelegenheid en Economie (MEE). De Hanhikivi-1 is een reactor van het type Generatie III+ en is een 1.200 megawatt VVER drukwaterreactor van het Russische type AES-2006. De inbedrijfstelling is gepland in 2022 en commerciële ingebruikname in 2024.
In de loop van 2015 kondigden twee Finse bedrijven aan een aandeel in Hanhikivi-1 te zullen nemen en een bestaande partner zou zijn aandeel verhogen. Hiermee werd aan de eis van het MEE voldaan dat stelde dat Fennovoima voor minstens 60 procent uit binnenlandse of Europese partners moest bestaan. Eén onderdeel dat het verlenen van vergunningenproces volgens de licensing manager kan beïnvloeden, is de lay-out van het installatieontwerp. Liuko zei dat Fennovoima, dat in 2007 specifiek werd opgericht om Hanhikivi-1 te ontwikkelen, een "Een zeer gedegen ontwerp" heeft met als referentie-installatie de in aanbouw zijnde Leningrad 2-1-kerncentrale in Rusland. Deze kerncentrale is bijna volledig gereed en nadert zijn ingebruikname. Desondanks kunnen de lokale eisen in Finland of de specificaties van materiaalleveranciers tot wijzigingen in de ontwerp-lay-out leiden. Om vertragingen in het bouwproces te voorkomen werkt het bedrijf op dagelijks samen met de toezichthouder Nuclear Safety Authority (STUK). Dit betekent overigens niet dat er geen activiteit op de bouwplaats plaatsvindt. Zo staat het werk aan de infrastructuur bij de Hanhikivi-locatie los van de nucleaire veiligheid waardoor het onder een afzonderlijke reeks 'conventionele' vergunningen valt. Een contract werd onlangs ondertekend voor baggerwerk en een toegangsweg is opgeleverd. Rusatom Energy International, een dochteronderneming van Rosatom gaat de reactor uiteindelijk opleveren.
Finland heeft ervaring met Russische kerncentrales, omdat de beide Loviisa-centrales ook van Russische makelij zijn.
Bron: NucNet - Auteur: David Dalton
Terug naar het nieuwsoverzicht