Nieuwsberichten van KernVisie
Laat hieronder uw e-mailadres achter om zo onze wekelijkse digitale nieuwsberichten in uw mailbox te ontvangen. Wilt u de nieuwsberichten niet langer ontvangen, dan kunt u zich onderaan elk nieuwsbericht afmelden
NuWard is de kleine modulaire reactor (SMR), die Frankrijk sinds september 2019 ontwikkelt. Het betreft een ontwerp met twinreactoren van het type drukwaterreactor met elk een vermogen van 170 MWe. Naar inmiddels is gebleken kan dit ontwerp de verwachtingen van marktpartijen niet waarmaken. Dat was ook de reden, dat de Fransen NuWard terugtrokken uit het Engelse selectieproces van mogelijke SMR’s voor Engeland. Op grond van dit alles besloot het Franse staatselektriciteitsbedrijf EdF, dat leiding geeft aan het consortium van NuWard, het ontwerp te optimaliseren. Dat impliceert een aantrekkelijker economisch model met behoud van de modulaire bouwwijze. De optimalisatie heeft tot gevolg, dat het reactorvermogen omhoog gaat van 170 naar 400 MWe. Tevens dat de flexibiliteit en de bedrijfsvoering verbeteren. Of het weer twinreactoren zullen zijn, is niet bekend gemaakt.
Het accent van de verdere ontwikkeling komt te liggen op het toepassen van bestaande en bewezen technologie in plaats van op innovatieve. Belangrijke kenmerken van NuWard zijn de eenvoud van het ontwerp, de modulaire opzet en de fabrieksmatige productie van de modulen. EdF wil met de optimalisatie potentiële klanten van de SMR, zoals grote industriële bedrijven en met name de grootgebruikers van energie, interesseren. De verbeterde flexibiliteit betekent, dat de reactor niet alleen elektriciteit produceert, maar desgewenst als warmtekrachtinstallatie is in te zetten. Hij zou dan tot 100 MWth aan warmte kunnen leveren. Daarnaast is de reactor in de toekomst ook geschikt als warmtebron voor stadsverwarming.
De planning is, dat het reactorontwerp van NuWard halverwege 2026 definitief is en dat in 2030 de schop de grond in gaat voor de bouw van de eerste kleine serie in Frankrijk. De verwachte bouwtijd van de eerste eenheid is drie jaar.
Het consortium, dat NuWard ontwikkelt, bestaat naast projectleider EdF uit de Franse instellingen CEA ˚), Framatome en Naval Group, alsook uit het Belgische ingenieursbureau Tractebel.
De ontwikkeling van NuWard vindt parallel plaats aan de uitbreiding van het kernvermogen in Frankrijk met drie grote twinreactoren van het type EPR, waarbij elke reactor een vermogen heeft van 1650 MWe.
Meer informatie over NuWard staat elders op de website, die u kunt zien door op de reactornaam te klikken.
Meer informatie:
https://www.lefigaro.fr/societes/edf-accelere-la-cadence-pour-lancer-son-petit-reacteur-modulaire-au-plus-vite-20241218
˚) CEA: Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives
Terug naar het nieuwsoverzicht