Nieuwsberichten van KernVisie
Laat hieronder uw e-mailadres achter om zo onze wekelijkse digitale nieuwsberichten in uw mailbox te ontvangen. Wilt u de nieuwsberichten niet langer ontvangen, dan kunt u zich onderaan elk nieuwsbericht afmelden
Eind oktober 2024 verscheen het openbare Onderzoeksjaarverslag 2023 van NRG, dat veel interessante informatie bevat. De ondertitel van het jaarverslag is: “Nucleaire professionals aan het woord”.
Het jaarverslag bevat twaalf hoofdstukken, namelijk:
1. Kernenergie als lesmodule bij natuurkunde
2. NRG rekent aan Finse nucleaire stadsverwarming
3. Uncertainty Quantification: Meer zekerheid over de onzekerheid
4. NRG ontwikkelt computercode om het gedrag van bellen te snappen
5. Verbrost reactorvatstaal is thermisch te revitaliseren
6. Betaalbare plastics vervangen klassieke materialen
7. Onderzoek naar MOX-splijtstof snelle reactoren weer opgestart
8. Sorteermethode voor vrijgave van uitgestraald laagactief afval
9. Veilige werkwijzen rond therapeutische isotopen met alfaverval
10. Ervaring NRG essentieel voor Nederlandse nucleaire nieuwbouwplannen
11. Waterstofeconomie: Kernenergie en waterstofproductie
12. Nuclear Academy: Studenten zijn de ‘workforce’ van morgen
Enkele voorbeelden van de gerapporteerde activiteiten van NRG zijn:
NRG speelt tezamen met de Technische Universiteit Delft in op de behoefte van het onderwijs aan goed lesmateriaal op het gebied van de kernenergie. Die behoefte bestaat alom, gaande van de middelbare school, via MBO, HBO tot de universiteit. De uitvoering gebeurt met woord en daad: Van lesmodules, praktijkonderwijs tot afstudeerplekken.
Radioactief afval vervalt net zo lang tot het onder de vrijgavegrens terecht komt. Maar hoe weet je zeker, dat laagradioactief afval is uitgestraald, niet langer radioactief is en voor vrijgave in aanmerking komt? NRG werkt aan een opstelling met detectoren, die meten, of dat afval vaak afkomstig van de nucleaire industrie, wettelijk klaar is voor hergebruik.
Innovatieve medische radio-isotopen met alfaverval, zoals lood-212 (Pb–212) en actinium-225 (Ac–225), maken een behandeling mogelijk, die is toegesneden op de individuele patiënt. Alfatherapie biedt voordelen ten opzichte van de al langer toegepaste therapieën met gamma– en betastralers. De veiligheid van zowel de patiënt als van de behandelaar is een punt, dat extra aandacht behoeft. Met andere woorden: Nucleaire medicijnen zijn – net als gewone medicijnen – schadelijk bij verkeerd gebruik. Ook vervallen deze radio-isotopen veelal naar andere stralende stoffen. Wie met deze radiofarmaca werkt, moet dus alert zijn. NRG doet onderzoek, dat leidt tot aanbevelingen voor het veilig produceren, benutten en afvoeren van zowel deze medische radio-isotopen als hun dochterkernen. Daartoe brengt NRG in kaart waar problemen of risico’s kunnen ontstaan en welke maatregelen nodig zijn.
NRG werkt samen met Finland op het gebied van de stadsverwarming op kernenergie. De Finse stadsverwarmingsreactor heet LDR–50 en levert een vermogen van 50 MWth. De reactorkoeling vindt geheel met natuurlijke circulatie plaats. In het kader van de samenwerking voert NRG computersimulaties van het reactorgedrag uit, teneinde aan te tonen dat de reactor onder alle omstandigheden binnen de veiligheidsnormen blijft. Tevens levert NRG ondersteuning voor de vergunningverlening. Een beschrijving van de LDR–50 staat elders op de website, die u kunt bekijken door op de reactornaam te klikken.
Meer informatie inclusief het jaarverslag:
https://www.nrg.eu/nieuws/onderzoeksjaarverslag-2023