{settings.product}

Italië wil weer kernenergie

februari 2025 -

Stap voor stap keert de Italiaanse regering terug op haar schreden, waarmee ze de kernenergie heeft uitgebannen. Het keerpunt was, dat het Italiaanse parlement in mei 2023 er met een motie bij de regering op aandrong om kernenergie op te nemen in de energiemix. Op grond daarvan zette de regering nieuw te bouwen kernvermogen in het Nationaal Energie en Klimaat Plan (NECP˚) ), dat ze in juli 2024 aan de Europese Commissie toestuurde. Met dergelijke plannen informeren de lidstaten de Commissie, hoe ze hun doelstellingen op het gebied van energie en klimaat gaan halen. De Italiaanse premier Giorgia Meloni zei half januari 2025 op een internationale conferentie, dat de regering bezig is met het opstellen van een wetsontwerp, dat de herintroductie van kernenergie beoogt. Het kabinet zal dat wetsontwerp binnen enkele weken bespreken. Daarna kan het parlement het nieuwe beleid goedkeuren. Het doel is om in de toekomst de bouw van de kleine modulaire reactor (SMR) en de geavanceerde modulaire kernreactor mogelijk te maken. De nieuwe reactoren zullen een aanvulling vormen op de duurzame energiebronnen. In de toekomstige energiemix is ervan uitgegaan, dat kerncentrales minstens 11% van de in 2050 gebruikte energie produceren. Dat zou leiden tot een besparing van € 17 miljard vanwege de lagere kosten van de vermeden CO2-emissie. Overigens gaat het Italiaanse NECP uit van een percentage van 22%.

Italië heeft zich op energiegebied altijd georiënteerd op Frankrijk. Dat geldt zowel voor de energiebedrijven, als voor de maakindustrie, met name de machinebouw. Vooruitlopend op een officieel groen licht zijn de Italiaanse instellingen samenwerkingsverbanden op kernenergiegebied met Franse bedrijven aangegaan. In juli 2024 is een Memorandum van Overeenstemming getekend, dat zou moeten leiden tot een van overheidswege gesteund bedrijf, dat kleine modulaire reactoren voor de staalindustrie in Italië bouwt. De participanten zijn het Franse staatselektriciteitsbedrijf EdF, het Italiaanse staatselektriciteitsbedrijf ENEL, de Italiaanse machinebouwer Ansaldo en Federacciai, die de belangen van de Italiaanse staalindustrie behartigt. De Italiaans-Franse samenwerking kreeg verder vorm met een tweede Memorandum van Overeenstemming, dat het Italiaanse energieonderzoekinstituut ENEA, EdF en Edison, de Italiaanse dochter van EdF, half januari 2025 ondertekenden. Deze laatste samenwerking is ter ondersteuning van het Italiaanse bedrijfsleven op het gebied van de nieuwe kerntechniek, met name die van de SMR’s.

Na het ongeluk in Tsjernobyl eind april 1986 vond in november 1987 in Italië een referendum plaats over het gebruik van kernenergie. Een meerderheid van de bevolking stemde toentertijd tegen de kernenergie, waarop de regering de kerncentrales in 1990 sloot. De laatste twee waren, Coarso, een kokendwaterreactor (1978, 860 MWe) en Trino Vercellese, een drukwaterreactor (1964, 260 MWe). Ook een tweede referendum in maart 2011 pakte vanwege Fukushima negatief uit voor de kernenergie, waarna de regering besloot tot een tijdelijk moratorium.

Meer informatie:
1. https://www.dailysabah.com/business/energy/italy-aims-to-finalize-plan-for-return-to-nuclear-power-by-end-2027
2. https://www.edf.fr/en/the-edf-group/dedicated-sections/journalists/all-press-releases/edf-edison-federacciai-ansaldo-energia-and-ansaldo-nucleare-signed-a-memorandum-of-understanding-for-the-use-of-nuclear-energy-to-boost-the-competitiveness-and-decarbonisation-of-the-italian
3. https://www.edison.it/en/edf-edison-and-enea-sign-mou-innovative-nuclear-technologies 

˚) NECP: National Energy and Climate Plan

Terug naar het nieuwsoverzicht