Nieuwsberichten van KernVisie
Laat hieronder uw e-mailadres achter om zo onze wekelijkse digitale nieuwsberichten in uw mailbox te ontvangen. Wilt u de nieuwsberichten niet langer ontvangen, dan kunt u zich onderaan elk nieuwsbericht afmelden
Kyushu Electric Power Company heeft op 15 oktober de Sendai-2 reactor in het Kagoshima Prefectuur in het zuiden van Japan in bedrijf genomen. Het is de tweede kernreactor, die in Japan opstart sinds de introductie van nieuwe regelgevende normen na het ongeval in Fukushima in maart 2011.
Het Japan Atomic Industrial Forum (JAIF) heeft laten weten dat de 846 megawatt PWR (drukwaterreactor) om 10:30 lokale tijd is opgestart. Volgens JAIF bereikt de eenheid om ongeveer 23:00 lokale tijd kritikaliteit (stabiele kernsplijting). Op 21 oktober zal de eenheid aan het net worden gekoppeld waarna de productie geleidelijk wordt verhoogd tot het volle vermogen wordt bereikt begin november. Na een laatste inspectie door de regelgevende instantie (NRI) kan dan de commerciële exploitatie in midden van november worden hervat. De centrale is vier jaar en één maand uit bedrijf geweest.
Sendai-1, de andere eenheid van de kerncentrale, was al in augustus opgestart, nadat eerst een probleem met een zeewaterlek in een condensator was opgelost. Sinds september levert de Sendai-1 stroom aan het net. Net als Sendai-2 is Sendai-1 een 846-MW PWR. Naast de opgestarte centrales voldoen drie andere reactoren aan de nieuwe NRI-normen: Takahama-3 en -4 van Kansai Electric Power Company en de Ikata-3 van Shikoku Electric Power Company. JAIF maakte echter bekend dat takahama-3 en -4 niet in bedrijf genomen kan worden zolang de tijdelijke dwangmaatregel van het Fukui Gerechtshof niet is opgeheven. Zowel het stadsbestuur van Ikata en de Ehime prefectuur zijn akkoord met de opstart van de Ikata-3. De pre-service-inspectie is echter nog niet begonnen en volgens JAIF zal de daadwerkelijke opstart van de eenheid op zijn vroegst begin 2016 zijn.
Na het Fukushima-Daiichi ongeval in maart 2011 werden alle 48 commerciële de reactoreenheden van Japan gesloten voor veiligheidscontroles en verbeteringen. Vijf reactoren sluiten permanent hun deuren, wat het aantal potentieel opereerbare commerciële eenheden terugbrengt tot 43. In mei van dit jaar heeft de Japanse overheid laten weten dat het in 2030 een aandeel van 20 tot 22 procent kernenergie wil in de energiemix van het land. Voor het kernongeval was dit nog 30 procent.
Bron: NucNet
http://www.nucnet.org/all-the-news/2015/10/15/kyushu-electric-announces-restart-of-sendai-2-reactor