{settings.product}

Kamerleden van CDA en VVD willen kleine modulaire reactoren (SMRs) al voor 2035

november 2024 -

Nederland loopt achter met betrekking tot de bouw en inbedrijfstelling van de kleine modulaire reactor (SMR). De eerste verschijnt pas in 2040 in ons land. In andere landen is dat al tussen 2029 en 2035.

De fractievoorzitter van het CDA Henri Bontenbal en VVD-Kamerlid Silvio Erkens hebben daarom een versnellingsplan opgesteld en begin november aan minister Sofie Hermans (VVD) van Klimaat en Groene Groei gepresenteerd. Het plan is getiteld: “SMR actieagenda – Maak werk van het bouwen van kleine kerncentrales in Nederland”.

De opstellers constateren, dat het beleid op het gebied van de kleine reactoren, dat is gebaseerd op de Programma-aanpak Small Modular Reactors (klik voor meer informatie), tekort schiet. De reden is, dat er voor is gekozen om eerst lessen te trekken uit de bedrijfsvoering van kleine reactoren in het buitenland, voordat een besluit in ons land aan de orde is. In plaats daarvan bepleiten ze om te versnellen door internationale samenwerking en door al lessen te trekken tijdens de bouw van SMRs in het buitenland. Ze geven als voorbeeld de ontwikkelingen op dit gebied in Canada, Engeland, Tsjechië en Zweden. Om een inhaalslag te maken stellen ze vier concrete actiepunten voor. Te weten:
1. Formuleer een concreet doel voor SMRs. Vóór het jaar 2035 een SMR in Nederland;
2. Zet in op nucleaire industriepolitiek en een eigen nucleaire industrie;
3. Investeer in onderzoek en innovatie en wordt niet afhankelijk van buitenlandse kennis;
4. Vorm een Europese kopgroep voor de uitrol van SMRs.

Elk van deze actiepunten bevat enkele aanbevelingen. Enkele voorbeelden zijn:
1. Maak Nederland een aantrekkelijke plek voor het bouwen van een SMR door private initiatieven te faciliteren;
2. Creëer één loket binnen het ministerie van Klimaat en Groene Groei, waar zowel provincies als initiatiefnemers terecht kunnen voor ondersteuning bij een concrete aanvraag en bij de planontwikkeling;
3. Start een consultatie bij de industrieclusters over de interesse vanuit de industrie in toepassing van SMRs;
4. Zet in op betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven bij de bouw van SMRs;
5. Stel een SMR-Routekaart 2050 op voor Nederland;
6. Maak kernenergie met spoed onderdeel van de Topsector Energie;
7. Zet het geld voor de versterking van de nucleaire kennisinfrastructuur en voor de ondersteuning van de ontwikkeling van SMRs zo snel mogelijk in;
8. Vorm een Europese kopgroep voor de uitrol van SMRs het liefst tezamen met Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, Tsjechië en Zweden;
9. Verken binnen de EU de mogelijkheden om een Kernenergie-Unie op te zetten;
10. Sluit als ministerie van Klimaat en Groene Groei aan bij de Industriële Alliantie voor SMRs van de Europese Unie.

De Telegraaf van 4 november 2024 berichtte, dat chemiereus Dow met fabrieken in Delfzijl en Terneuzen geïnteresseerd is in de versnelling van de bouw van de SMRs in ons land. Dow zegt tezamen met de overheid te willen optrekken om ze snel te realiseren.

Het is niet de eerste keer, dat Henri Bontenbal aandacht vraagt voor het belang van een spoedige bouw van SMRs. Verwezen zij naar het KernVisie nieuwsbericht met de titel: “Kamerlid wil al in 2030 kleine modulaire kernreactoren” van 19 april 2022, dat u kunt lezen door op de titel te klikken. Helaas is met zijn toenmalige aanbevelingen niet veel gedaan.

Meer informatie:
https://www.cda.nl/actueel/nieuws/henri-bontenbal-maak-werk-van-bouwen-kleine-kerncentrales

Terug naar het nieuwsoverzicht