Nieuwsberichten van KernVisie
Laat hieronder uw e-mailadres achter om zo onze wekelijkse digitale nieuwsberichten in uw mailbox te ontvangen. Wilt u de nieuwsberichten niet langer ontvangen, dan kunt u zich onderaan elk nieuwsbericht afmelden
IAEA wijst op een kleinschalige mogelijkheid van opslag van radioactieve bronnen.
Een veelbelovende technologie biedt nieuwe mogelijkheden om wereldwijd kleine volumes radioactief afval eenvoudig en betaalbaar te verplaatsen en op te slaan. Bij de methode worden afgedichte bronnen geplaatst en afgedekt in nauwe boorgaten van een paar honderd meter diep. Op deze manier kunnen ook ontwikkelingslanden veilig om gaan met hun eigen gebruikte bronnen.
Praktisch alle landen ter wereld gebruiken radioactieve bronnen in de gezondheidszorg, de industrie en andere sectoren. Radioactieve bronnen worden op grote schaal in de geneeskunde en industrie gebruikt, van radiotherapeutische installaties voor de behandeling van kanker tot industriële gereedschappen voor de sterilisatie van medische wegwerpartikelen. De meeste afgedichte bronnen hebben lage niveaus van radioactiviteit of een korte halfwaardetijd, wat betekent dat ze maar enkele maanden tot een paar honderd jaar radioactief blijven. Voor de berging worden alle bronnen behandeld, verpakt en in stalen cilinder opgesloten. Het volume van enkele honderden bronnen, de productie van een ontwikkelingsland in een jaar, is minder dan een kubieke meter. “Laagradioactieve bronnen zijn een grote uitdaging omdat ze wereldwijd in grote hoeveelheden en in verschillende vormen en variaties voorkomen”, legt Andrew Tompkins uit, nuclear engineer bij de IAEA. In de meeste ontwikkelingslanden worden radioactieve bronnen nu tijdelijk opgeslagen. Sommige ontwikkelde landen beschikken over oppervlakteberging. Beide vormen een veiligheidsrisico wanneer de beveiliging onvoldoende is.
De nieuwe bergingsmethode voorziet in een langetermijnoplossing voor dit probleem. Het concept werd vorig jaar zonder radioactief materiaal getest in Kroatië door IAEA-ingenieurs en een stralingsbeschermingsbedrijf uit Kroatië. Zij bevestigen de haalbaarheid van het systeem dat de laag- en middelactieve bron verplaatst in een boorgat als bergingslocatie. “We realiseerden ons dat landen met een bescheiden infrastructuur en beperkte middelen een simpele, veilige en praktische oplossing voor hun laag- en middelradioactief afval nodig hebben”, aldus Balla, IAEA waste technology engineer. De basis van de geteste technologie is een stevig metalen platform en een mobiele container of ‘transfer cask’, die wordt gebruikt om de bron veilig in het boorgat te plaatsen. De boortechniek komt overeen met die van boren naar water en is ruim beschikbaar in de meeste landen, inclusief de minder ontwikkelde landen. “Het is simpel, betaalbaar en is overal ter wereld toepasbaar”, vat Balla het concept samen.
Toenemende nucleaire veiligheid is een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van de nieuwe methode. “Omdat gebruikte bronnen nog steeds radioactief zijn, willen we voorkomen dat deze gebruikt worden voor terroristische activiteiten”, aldus Ger Liebenberg. IAEA nuclear security officer. “Eenmaal in een boorgat zijn ze voor niemand meer bereikbaar.” Op dit moment vinden voorbereidingen en veiligheidsbeoordelingen plaats in verscheidene landen waaronder Maleisië en de Filipijnen zodat de methode in de komende jaren kan worden toegepast. De IAEA is klaar om experts te trainen in de landen die interesse hebben om de methode toe te passen en voorziet, waar nodig, in de noodzakelijke hulp.
Bron: https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-reaches-milestone-disposal-radioactive-sources
Terug naar het nieuwsoverzicht