{settings.product}

Korea's KHNP ontwikkelt innovatieve SMR en stopt met Borssele. Andere twee zijn okay

maart 2025 -

De Zuid-Koreaanse reactorbouwer Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) heeft de ambitie om uit te groeien tot een grote speler op de toekomstige markt van de kleine modulaire reactor (SMR). Daartoe ontwikkelt KHNP de innovative SMR (i-SMR). Om een entree tot de Europese markt te krijgen ondertekende KHNP twee samenwerkingsovereenkomsten. Een Memorandum van Overeenstemming met het Noorse bedrijf Norsk Kjernekraft en een met het Zweedse bedrijf Kärnfull Next. De beide Europese bedrijven hebben de intentie om de i-SMR eerst in eigen land te introduceren. Een soortgelijke samenwerking ging KHNP eerder aan met Nusantara Power, een dochteronderneming van de Indonesian Electric Power Corporation en met de Jordaanse Atoom Energie Commissie.

De i-SMR is een integrale drukwaterreactor met een vermogen van 170 MWe. Dat houdt in, dat het gehele primaire systeem in het reactorvat is geplaatst. Dat is inclusief drukgenerator, koelmiddelpompen, stoomgeneratoren, regelstaven en aandrijfmechanismen. De veiligheidsomhulling van de i-SMR is het reactorvat en ze is honderd maal minder hoog dan het containment van een moderne lichtwaterreactor. De claim is, dat deze kleine lichtwaterreactor bovendien geheel passief veilig is, waardoor kernsmelten minder dan gemiddeld eens in de miljard jaar kan gebeuren. Er kan geen koelmiddelverliesongeval plaatsvinden en ook geen kernsmeltongeval.
Elke twee jaar is splijtstofwisselen nodig. De eenheden zijn modulair en de fabricage vindt in hoge mate fabrieksmatig plaats. De opzet is om een viertal reactoren in een gebouw te plaatsen, waardoor het vermogen van de centrale 680 MWe is. De bouwtijd bedraagt twee jaar en de investeringskosten komen uit op $ 3500 per kWe. Dat is per kWe twee tot drie keer minder dan die van de grote reactoren, zoals de APR 1400. De planning is, dat het ontwerp eind 2025 definitief is en dat het in 2028 een vergunning krijgt.

KHNP is een van de drie reactorleveranciers, die door onze regering is uitgenodigd om een technische haalbaarheidsstudie te doen voor de nieuw te bouwen kerncentrales in Borssele. Met haar brief van 17 maart 2025 berichtte minister Sofie Hermans van Klimaat en Groene Groei, dat KHNP het besluit nam om zich terug te trekken als mogelijke leverancier van technologie voor de nieuwbouw. Daaraan lagen eigen strategische overwegingen van KHNP ten grondslag, die los staan van de condities en het karakter van het Nederlandse project. De twee overgebleven reactorleveranciers, Westinghouse en EdF, leverden wel een Technische Haalbaarheid Studie (THS) in. Ze hebben aangegeven graag actief en intensief in gesprek te blijven over hoe hun technologie Nederland ten goede kan komen. Zowel in technisch als economisch opzicht. De minister verwacht, dat het besluit van KHNP geen gevolgen heeft voor de voorbereiding van de bouw van de nieuwe kerncentrales. Tenslotte berichtte ze, dat ze de Kamer begin mei 2025 zal informeren over de beide haalbaarheidsstudies en over de externe beoordeling van deze documenten. Voorts zal ze dan ingaan op de andere aspecten, waaronder de financiering, de projectprocedure en –aansturing. Ze gaf aan om dan tevens een toelichting te geven over hoe de technologieselectie plaatsvindt.

De Nederlandse vergunningverlener, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) deed een voorlopige beoordeling van de ingediende Technische Haalbaarheid Studies. Op grond daarvan komt ANVS tot de conclusie, dat er op basis van de zelfevaluaties, die zijn  uitgevoerd door de ontwerpers EdF en Westinghouse, er vooralsnog geen aanleiding is om aan te nemen, dat één van deze ontwerpen niet vergunbaar zou kunnen zijn in Nederland. Op grond hiervan is er voor ANVS vooralsnog geen aanleiding om een ontwerp uit te sluiten van deelname aan de aanbesteding of om al aanpassingen van het standaardontwerp te eisen. Omdat de Amerikaanse vergunningscriteria afwijken van de Europese zal het voor Westinghouse moeilijker zijn dan voor EdF om aan de veiligheidseisen van ANVS te voldoen.

Een beschrijving van de i-SMR staat elders op de website, die u kunt lezen door hier te klikken.

Meer informatie:
1. https://www.mk.co.kr/en/economy/11225538
2. https://www.knxt.se/_files/ugd/bc3171_b2ed1da8f16d41a48cfe2ba7ff0b9d23.pdf
3. https://www.norskkjernekraft.com/korea-hydro-nuclear-power-expands-into-the-european-market-with-innovative-smr/
4. https://i-smrkr.com/data/file/brochure/20231123_i-SMR_e-Brochure.pdf
5. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2025Z04898&did=2025D11359
6. https://www.autoriteitnvs.nl/documenten/publicatie/2025/03/25/anvs-beeld-uitkomsten-technische-haalbaarheidsstudies-kerncentrales

Terug naar het nieuwsoverzicht