{settings.product}

Maersk en Lloyd's Register onderzoeken nucleaire scheepsvoortstuwing

september 2024 -

Lloyd’s Register is een groot internationaal classificatiebureau. Dat is een soort regelgever en toezichthouder op het gebied van de scheepvaart. Het bedrijf deed een studie naar de mogelijkheid van scheepsvoortstuwing met kernenergie. Het rapport verscheen in juli 2024 ˚). De conclusie is, dat kernenergie de commerciële zeescheepvaart op zijn kop kan gaan zetten, vanwege de grote voordelen, die deze energiebron biedt ten opzichte van de thans gebruikte.
Enkele voorbeelden zijn:
Er vindt geen uitstoot plaats van schadelijke stoffen;
De schepen gaan langer mee, zijn betrouwbaarder en hebben een hogere beschikbaarheid;
Er zijn geen hoge kosten voor bunkeren;
De vaarsnelheid kan omhoog.
Uiteraard zijn er ook bezwaren, zoals de ontbrekende maatschappelijke acceptatie, de geringe bereidheid om investeringen te doen in dergelijke schepen en het probleem met de verzekering van zulke schepen. Het rapport was in elk geval aanleiding om nadere studie te doen naar de nucleaire voortstuwing voor zeeschepen.

Het rapport van Lloyd’s Register trok de belangstelling van andere betrokken partijen. Dat leidde tot een samenwerking tussen rederij Maersk, Loyd’s Register en het bedrijf Core Power, dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen van de kerntechniek voor de scheepvaart. De samenwerking is gericht op de uitvoering van een gezamenlijke studie naar de geschiktheid van de kleine modulaire reactor (SMR) voor de voortstuwing van schepen. Dat betreft allereerst welke reactor daarvoor in aanmerking komt, als ook de obstakels, die er zijn en die toepassing in de weg staan. Dat laatste betreft onder andere aspecten, als welke aanpassingen van de veiligheidsvoorschriften nodig zijn vanuit zowel het oogpunt van de bedrijfsvoerder, als dat van de vergunningverlener. Uit deze studie moet blijken, hoe de praktische problemen zijn op te lossen en wat te doen staat om met kernenergie containerschepen voort te stuwen. Ook krijgt de onverzekerbaarheid speciale aandacht. Het einddoel is om in de toekomst dergelijke schepen in de vaart te nemen. Ze zullen Europese havens aandoen. Deze gezamenlijke studie moet in september 2025 gereed zijn.

Meer informatie:
https://www.lr.org/en/knowledge/press-room/press-listing/press-release/nuclear-propulsion-could-transform-maritime-with-more-reliable-emissions-free-and-longer-lived-ships/
https://www.seatrade-maritime.com/alternative-fuels/maersk-to-study-nuclear-option-for-european-container-feedership

˚) Het rapport van Lloyd’s Register is getiteld: “Fuel for Thought: Nuclear” en is te downloaden via de bovenstaande website

Terug naar het nieuwsoverzicht