{settings.product}

Mogelijk komt er een kerncentrale op Maasvlakte II of in Terneuzen

september 2024 -

Minister Sophie (STM) Hermans van Klimaat en Groene Groei stuurde op 11 september 2024 een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze ingaat op de procedures voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Ze motiveert aan het begin van haar brief de keuze voor kernenergie door erop te wijzen, dat ze een gezonde en een zo schoon mogelijke mix van energie nastreeft, die ons land bovendien onafhankelijk maakt van andere  landen. De procedure voor de uitbreiding van het kernvermogen is gericht op het halen van een drietal mijlpalen:
1. Een politiek besluit over de aanbesteding;
2. Een besluit over de vestigingsplaats;
3. De opstelling van een Rijks-Regiopakket.

Opmerkelijk is, dat de minister het aantal te bouwen eenheden, twee of vier, open laat. De Tweede Kamer nam namelijk eind februari 2024 een motie aan, waarin ze er bij de regering op aandrong om het aantal nieuw te bouwen eenheden te verhogen van twee naar vier. Voorts herhaalt de minister in haar brief, dat begin 2024 het locatieonderzoek is gestart voor de eerste twee grote kerncentrales. De Kamer was daarover al geïnformeerd met de kamerbrief van 29 februari 2024, waarin de waarborgingsgebieden Borsele en Maasvlakte I zijn vermeld. Inmiddels zijn nog twee mogelijke vestigingsplaatsen in beeld gekomen. Dat zijn Terneuzen en Maasvlakte II. Ook de beide nieuwe locaties draaien mee in de beoordeling. De voorlopige versie verschijnt begin 2025.

De provincie Zeeland en de gemeente Borsele hebben voorwaarden gesteld aan de bouw van de kerncentrale in Borssele. Dat was voor de minister aanleiding om een gezamenlijke intentieverklaring te ondertekenen, waarin de procesafspraken vastliggen voor een op te stellen Rijks-Regiopakket. Haar brief bevat daartoe de uitgangspunten en principes. Het voorgestelde pakket bestaat uit een drietal delen: Een vergunningsdeel; Een aanbestedingsdeel; Een deel met de Rijks-Regioafspraken. Verder is er een planning, waaruit blijkt, dat het pakket in 2026 definitief moet zijn. Daarna kan de bestelling van de kerncentrales plaatsvinden.

Tenslotte spraken de drie partijen af, dat voor het Rijks-Regiopakket de heer Raymond Knops gebiedsverbinder is. Raymond Knops (CDA) was voormalig officier bij de landmacht, daarna staatssecretaris en vervolgens minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet Rutte III.

Meer informatie:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-1156749

Terug naar het nieuwsoverzicht