{settings.product}

Nucleair paardenmiddel tegen tseetseevlieg

februari 2020 -

De tseetseevlieg, die de slaapziekte overbrengt, komt vooral voor in een gebied van 10 miljoen vierkante kilometer in 39 landen in tropisch Afrika ten zuiden van de Sahara. Slaapziekte, ofwel trypanosomiasis, is niet alleen fataal voor mensen, maar ook voor runderen. De beesten vermageren, geven geen melk meer, worden onvruchtbaar en zijn onbruikbaar als last- en trekdier.

De tseetseevlieg is een groot bijtend insect, dat leeft van het bloed van zijn slachtoffer. In het leefgebied van de tseetseevlieg wonen ongeveer 70 miljoen mensen en 45 miljoen runderen. Tseetseevliegen leven relatief lang. Ongeveer acht jaar en de vrouwtjes krijgen tijdens hun leven ongeveer dertig nakomelingen. De economische schade, die de vlieg jaarlijks aanricht, bedraagt € 4 miljard. Dat is gemiddeld 25% van het jaarinkomen van de mensen in het desbetreffende gebied.

Twee organisaties van de Verenigde Naties, het IAEA en de Voedsel en Landbouw Organisatie, stelden een meerjarig programma op om de tseetseevlieg te bestrijden in de Niayesvallei, die in de buurt ligt van Dakar, de hoofdstad van Senegal. Deze vallei bestaat uit duizend vierkante kilometer vruchtbaar land. Het programma loopt sinds 2005. De laatste acht jaar is bestreden met een combinatie van een tweetal methoden. Op een vijftal sleutelposities in de vallei zijn gedurende een week in de maand oktober of november vallen geplaatst, waarin de vliegen zijn gelokt. Daarna is een groot aantal mannetjesvliegen uitgestrooid, die door bestraling onvruchtbaar waren gemaakt. Deze techniek heet SIT of Sterilisatie Insecten Techniek. De vrouwtjesvliegen krijgen daardoor geen nakomelingen. De bestrijding was succesvol. De populatie van de tseetseevlieg is in de Niayesvallei met meer dan 98% gekrompen. Er is nagegaan, dat de invloed van de bestrijding op andere insecten, zoals kevers en vlinders, verwaarloosbaar klein is. Hun populaties herstelden zich snel, nadat de vallen waren verwijderd. De regering van de VS hielp met de financiering van het bestrijdingsprogramma.

Meer informatie:
https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/nuclear-technique-suppresses-tsetse-flies-without-harming-other-insects-senegal-study-shows

Terug naar het nieuwsoverzicht