{settings.product}

Pallas krijgt er een Amerikaans broertje bij

april 2023 -

De productie van medische radio-isotopen vindt in de Verenigde Staten plaats in de universiteitsreactor MURR. Deze onderzoekreactor van de universiteit van Missouri heeft een vermogen van 10 MegaWatt thermisch (MWth). Hij is een van de grootste universiteitsreactoren ter wereld en hij produceert de medische radio-isotopen voor de diagnose en behandeling van jaarlijks 1,6 miljoen Amerikanen. Dat is ongeveer 5% van de wereldmarkt. Zijn  productie betreft met name:
● Yttrium-90 (Y-90) voor de behandeling van leverkanker;
Molybdeen-99 (Mo-99) voor de analyse van de hartfunctie;
● Jodium-131 (I-131) voor de genezing van een schildklieraandoening en
● Lutetium-177 (Lu-177) ter behandeling van kanker aan prostaat en alvleesklier ˚).

Ter vergelijking: De Nederlandse universiteitsreactor is de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) van de Technische Universiteit Delft, die een vermogen van 2 MWth heeft. De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten heeft een vermogen van 45 MWth en produceert jaarlijks de medische radio-isotopen voor ongeveer 10 miljoen patiënten. Zijn wereldmarktaandeel is ongeveer 30%.

Veel onderzoekreactoren zijn van het type bassinreactor. HOR is zo'n bassinreactor. De HFR heeft, net als MURR, ook in een bassin, maar zijn reactorkern bevindt zich in een reactorvat, dat vrijwel drukloos is. Bij een bassinreactor staat de reactorkern onderin het bassin op een rooster, dat de bovenzijde vormt van de reactorstoel. In en naast de reactorkern bevinden zich de neutronenbestralingsfaciliteiten. Boven de kern bevindt zich tien meter water voor de afscherming van de straling. Voor de koeling van de kern stroomt water door de splijtstofelementen in de koelmiddelleiding naar een warmtewisselaar en daarna weer terug.

MURR kwam in bedrijf in 1966. HFR in 1961. Het zijn beide dus oude installaties. De opvolger van HFR is Pallas, waarvoor thans de voorbereiding voor de bouw plaatsvindt. Pallas is eveneens een bassinreactor. Zijn vermogen zal 25 MWth bedragen.

Ook MURR krijgt een opvolger. De universiteit van Missouri heeft daar het initiatief toe genomen. Hij heet “NextGen MURR” en hij krijgt een vermogen van 20 MWth. Het doel van de nieuwe reactor is tweeledig. Primair is het om de productie van medische radio-isotopen op de lange termijn zeker te stellen. Secundair is het uitvoeren van bestralingsonderzoek. De universiteit vroeg bij de federale overheid met succes een subsidie aan van $ 20 miljoen om te kunnen beginnen met het ontwerp van de reactor en met de voorbereiding van het project. Die voorbereiding start met een peiling om de interesse in het project bij potentiële reactorleveranciers na te gaan. Deze peiling vindt in april 2023 plaats en gaat aan de offertevraag vooraf. Het financiële klimaat voor het doen van investeringen in de nucleaire infrastructuur is thans gunstig in de Verenigde Staten dankzij de Inflation Reduction Act (IRA). De Amerikaanse leveranciers zullen daar ongetwijfeld van profiteren. Het ziet er dus naar uit, dat Pallas er een Amerikaans broertje bij krijgt.

Meer informatie:
NextGen_MURR_for nuclear medicines
https://luetkemeyer.house.gov/issues/issue/?IssueID=102614

˚) Meer informatie over de vermelde medische radio-isotopen staat elders op de website van KernVisie. U kunt die informatie lezen door hier te klikken.

Terug naar het nieuwsoverzicht