{settings.product}

Polen vroeg en kreeg advies van IAEA ter voorbereiding bouw kerncentrales

oktober 1024 -

Het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) helpt desgevraagd landen bij de voorbereiding voor de uitbreiding van het aantal kerncentrales. Het IAEA stuurt daartoe een team met deskundigen langs bij het land. De exercitie heet INIR ˚). Een complete voorbereiding bestaat uit een drietal rapporten over: 1) Beslisfase; 2) Contractfase; 3) (In)Bedrijf(neming)sfase. Het einde van elke fase is gekenmerkt door een mijlpaal, die respectievelijk betrekking heeft op een uitbreidingsbesluit, de overeenkomst met de leverancier en de inbedrijfneming/bedrijfsvoering.

Polen vroeg en ontving van IAEA een INIR-adviesrapport voor fase 2, de contractfase. De definitieve contracten voor de sleutelklare oplevering van de kerncentrale zijn immers nog niet getekend. Net zomin als die voor de participatie van de Poolse industrie trouwens.

Het onderzoekteam bestond uit zeven deskundigen van IAEA, aangevuld met drie externen uit Brazilië, Engeland en de Verenigde Staten. Het team formuleerde vijf aanbevelingen en deed zeven suggesties over hoe Polen in brede zin zijn infrastructuur op het gebied van de kenenergie kan versterken. Het INIR-adviesrapport omvat 115 bladzijden, inclusief bijlagen en referenties. Het rapport is openbaar.

De Poolse regering berichtte naar aanleiding van het verschijnen van het rapport, dat het van onschatbare waarde is. Polen heeft aangekondigd om op basis hiervan, in samenwerking met IAEA, zijn Integraal Werk Plan te verbeteren.

Enkele voorbeelden van adviezen uit het rapport zijn:
● Polen zou het ontwerp van de centrale met IAEA moeten doornemen, teneinde in het ontwerp apparatuur op te nemen, zodat misbruik van splijtstof is uit te sluiten;
● Overheid en vergunningverlener zouden hun samenwerking op het gebied van milieubescherming moeten versterken.

Polen besloot in het jaar 2022 de voorkeur te geven aan firma Westinghouse voor de levering van een drietal eenheden van het type AP1000. Polen is thans doende de benodigde infrastructuur op te tuigen.

De AP1000 is een drukwaterreactor met een vermogen van 1000 MWe en is een van de reactortypen, die ook in aanmerking komt voor toepassing in ons land. Een beschrijving van de AP1000 staat elders op de website. U kunt haar lezen door op de reactornaam te klikken. 

Meer informatie over het INIR-adviesrapport en de IAEA-missie:
https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-delivers-inir-report-to-poland
https://www.iaea.org/sites/default/files/documents/review-missions/inir-report-poland-250424.pdf

˚) INIR: Integrated Nuclear Infrastructure Review

Terug naar het nieuwsoverzicht