Het standpunt van Volt over kernenergie
Volt is van mening, dat we met kernenergie in eerste instantie de leveringszekerheid van energie vergroten, dat we dan meer stroom op minder oppervlak kunnen produceren én zo het energienet kunnen stabiliseren. De discussie, die nu gevoerd wordt over kernenergie is verouderd. Er wordt ontzettend veel geïnnoveerd in de kernenergiesector en er worden nieuwe soorten kerncentrales ontwikkeld. Deze zijn veilig en draaien op bijvoorbeeld oud kernafval. Daarom willen we ons, net als een groot deel van de Europese lidstaten, inzetten voor een rol van kernenergie in de energiemix van de toekomst.
▶ We maken de bouw van meerdere nieuwe, kleine kerncentrales verspreid over het land juridisch mogelijk. Deze kunnen grote industrieterreinen continu voorzien van CO2-neutrale stroom. Daarnaast steunen we de plannen voor twee grote kerncentrales die nu in Borssele worden gebouwd.
▶ Er komen ambitieuze, Europese afspraken over goede, definitieve opslag van kernafval. Met de uitbreiding van kerncentrales in de EU wordt de vraag naar opslag groter. Als elk land dit voor zichzelf gaat doen, brengt dit enorme en onnodige kosten met zich mee.
▶ Maatschappelijk draagvlak voor kernenergie is belangrijk. We willen niet investeren in deze technologie zonder de maatschappij daar actief bij te betrekken. Volt wil een uitgebreide maatschappelijke dialoog en objectieve informatiecampagnes. Belangrijk daarbij zijn de feiten, maar ook de gevoelens en percepties van de bevolking.
▶ Volt wil meer Europees onderzoek naar kernenergie in de brede zin. We stimuleren onderzoek naar de ontwikkeling van kleine kerncentrales. Ook komt er meer aandacht voor de veilige verwerking van kernafval.
▶ Volt wil meer Europees onderzoek naar kernfusie. Kernfusie produceert geen kernafval en geeft ons een enorme kans om onze energieproblemen op te lossen.
▶ We gaan Europees samenwerken voor het werven, opleiden en bijscholen van personeel in de kernenergiesector. We kijken hier specifiek naar de regio’s waar de kerncentrales staan, om deze regio’s te laten profiteren van de werkgelegenheid en scholing.
▶ We maken het recyclen van energiestaven tot Europese standaard. Dit gebeurt nu alleen in Nederland en Frankrijk. Dit bespaart ons heel veel kernafval, omdat 95% van een gebruikte energiestaaf uit een kerncentrale nog bruikbaar is.
Er komt meer financiële steun voor kernenergie. Daarbij zetten we ons in voor een groot Europees kernenergiekenniscentrum, nu een groot deel van de EU nieuwe centrales gaat bouwen.