eRisk Group, Adviesbureau
Zie het KernVisie nieuwsbericht met de titel: “Studie in opdracht van Zeeland naar de rol van kernenergie in Nederland” van 22 december 2020 door op de titel te klikken.
Het adviesbureau eRisk Group heeft in opdracht van de Provincie Zeeland een rapport opgesteld, dat is getiteld: “De rol van kernenergie in het Nederlandse energiesysteem”.
In het rapport is door de eRisk Group nagegaan welke rol kernenergie de komende decennia in de Nederlandse energievoorziening kan spelen. Dat in aanvulling op de bestaande plannen voor de uitbouw van duurzame energie en niet als alternatief daarvoor. Het uitgangspunt is om in ons land in het jaar 2050 een energiesysteem te hebben, dat geen CO2-uitstoot. Zulks met behoud van een sterke basisindustrie. De studie gaat uit van de situatie in 2020 voor zowel de energievraag als het grondstoffengebruik in ons land. De huidige beleidsplannen voor de toekomstige productie van zonne- en windstroom, als ook de benodigde waterstofproductie, vormen de basis van de studie. Op grond daarvan is verondersteld, dat er in de toekomst een vermogen van 100 GWe aan fotovoltaïsche zonne-energie is opgesteld, 20 GWe aan wind op land, 70 GWe aan wind op zee en in aanvulling daarop 9 GWe aan kernenergie. Al dit vermogen maakt het mogelijk om een groot deel van de toekomstige energievraag te elektrificeren en daardoor te verduurzamen. De bevinding is, dat kernenergie een aanvullende en ondersteunende rol kan spelen bij het ontkolen van de Nederlandse energie- en grondstoffenvoorziening en bij de verduurzaming van de Nederlandse basisindustrie. Uit het rapport blijkt, dat kernenergie een concurrerende technologie is. De inzet van kernenergie maakt het mogelijk om met eigen Nederlandse productiecapaciteit een groot deel van de energie- en grondstoffenvraag te elektrificeren, te verduurzamen en daardoor minder afhankelijk te zijn van import.
Het rapport is via het bovenstaande nieuwsbericht te vinden.