Lutetium-177 (Lu-177) – Beta– en gammastraler
Zie de KernVisie nieuwsberichten met titels: “Twee nieuwtjes uit Petten“ en “Productie medische radio-isotopen met CANDU-reactor“ van 15 juni 2020 respectievelijk 3 november 2020 door op de desbetreffende titel te klikken.
Eigenschappen:
Halfwaardetijd: 6,65 dag
Type radioactief verval: Beta– en gammastraling
Bijzonderheden
Luthetium-177 (Lu-177) kan een chemische binding aangaan met de peptide PSMA. Deze peptide is een soort eiwit en heeft de bijzondere eigenschap, dat de kankercellen van een uitgezaaide prostaatkanker haar opnemen. Daardoor vindt bestraling van deze kankercellen met grote precisie van binnen uit plaats. De behandeling, die bekend staat onder de naam Lu-177-PSMA, heeft zich in Duitsland bewezen. UMC Utrecht was het eerste ziekenhuis in ons land, dat met deze behandeling is gestart. Sinds januari 2019 doen het Radboudumc, Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en UMC Groningen er ervaring mee op. UMC Utrecht waarschuwt op zijn website, dat de behandeling zelden tot genezing leidt, maar wel tot verlenging van het leven en tot verbetering van de kwaliteit ervan. De therapie heet betatherapie. Ook alvleesklierkanker is met Lu-177 te behandelen.
Lutetium is een metaal uit de groep van de lanthaniden ofwel de zeldzame aarde. Het bestaat voor 97,4% uit lutetium-175 en voor 2,6% uit lutetium-176. Door de laatstgenoemde isotoop met neutronen te bestralen ontstaat Lu-177. De bestraling vindt plaats in de Hoge Flux Reactor in Petten en na 2021 ook in een Canadese kerncentrale met een CANDU-reactor.