Renium-186 (Re-186) – Beta– en gammastraler
Zie het artikel met titel: “Veelbelovende toekomst aanpak hersentumor met rhenium-186” in het KernVisie Magazine jaargang 10 nummer 4 van juni 2015 (blz 4 – 7) door op de titel te klikken.
Eigenschappen:
Halfwaardetijd: 89 uur
Type radioactief verval: Beta– en gammastraling
Bijzonderheden:
De betatherapie met renium-186 (Re-186) is op het Cancer Therapy & Research Center (CTRC) van de Universiteit van de Texas Health Science Center in San Antonio ontwikkeld ter behandeling van hersentumoren, zoals glioblastoma. Ze maakt gebruik van uiterst kleine liposomen, ofwel vetdeeltjes, waaraan de radioactieve isotoop renium-186 (Engels: rhenium-186) is gekoppeld. Deze verbinding noemt men 186RNL complex. De nucleair medicus spuit de vetbolletjes, die een diameter hebben van slechts 100 nanometer, ofwel een tienduizendste millimeter, met behulp van de allerdunste katheter direct in de hersentumor. Daar blijven zij zitten, terwijl ze door de beperkte reikwijdte van de betastraling alleen de tumorcellen doden. In laboratorium van het centrum is een uniek molecuul ontwikkeld, dat het renium aan het vetdeeltje, de liposoom, bindt. De reikwijdte van de betastraling is ongeveer 2 millimeter, waardoor lokaal zo’n hoge dosis is toe te dienen, dat de kankercellen afsterven. Om de behandeling mogelijk te maken heeft het instituut in samenwerking met een bedrijf een nieuwe katheter ontworpen. In het verleden heeft het gebruik van een katheter bij traditionele chemotherapie nogal eens problemen opgeleverd. Om de nieuwe therapie effectief en chirurgisch nauwkeurig te kunnen uitvoeren, is een compleet nieuw ontwerp gemaakt, dat neurochirurgen in staat stelt om kleine hoeveelheden van het medicijn heel precies op de juiste plaats(en) te brengen. Voor het toedienen hanteert de neurochirurg een op hersenbiopsies gelijkende procedure, waarbij hij de katheter direct door de schedel in de tumor brengt. Daarbij maakt hij gebruik van beeldvorming met Computer Tomografie (CT) voor het positioneren van de katheter. De uitzending van gammadeeltjes is een bijkomend voordeel van renium. Bij elke tiende betaverval komt een gammadeeltje vrij. Daarmee is eenvoudig de positie van het 186RNL-complex te bepalen. Het feit, dat de energie van het gammadeeltje bijna gelijk is aan dat van technetium- 99m (Tc-99m), maakt het voor beeldvorming ideaal, omdat dezelfde apparatuur is te gebruiken als bij een gewoon onderzoek met Tc-99m.
Een andere medische toepassing van Re-186 is de behandeling van uitzaaiingen in het beenmerg.
De productie van Re-186 vindt plaats door protonen uit een versneller te laten reageren met wolfraam, dat is verrijkt in de isotoop W-186. De atoomkern van het wolfraam absorbeert het proton en stoot een neutron uit, waarna een atoomkern van Re-186 overblijft.