{settings.product}

Scandium-44 (Sc-44) – Positron– en gammastraler

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Australië produceert betere medische theranostische radio-isotoop” van 31 maart 2020 door op de datum te klikken.

Eigenschappen:

Halfwaardetijd: 3,9 uur

Type radioactief verval: Positron– en gammastraling

Bijzonderheden:

Vanwege de korte halfwaardetijd van Scandium-44 (Sc-44) moet de productie vlakbij het ziekenhuis gebeuren, waar de diagnose in de vorm van een PET-scan plaatsvindt. PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Dat is een diagnosetechniek, die is gebaseerd op een radio-isotoop, die positronen uitzendt. Deze radio-isotoop is in dit geval Sc-44. Een positron is een soort positief geladen elektron. De patiënt krijgt een middel met Sc-44 toegediend, dat zich ophoopt tumorweefsel. De positronen botsen gelijk na hun ontstaan met elektronen in hun onmiddellijke omgeving en verdwijnen dan onder uitzending van gammastraling. Een gammacamera neemt deze gammastraling waar en de computer verwerkt het meetresultaat. Dat leidt tot een driedimensionaal beeld in de computer van de tumor. Een nadeel is, dat bij het radioactieve verval ook een hoogenergetisch hard gammadeeltje ontstaat. De radio-isotoop Scandium-43 (Sc-43) heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als Sc-44, maar zendt bij zijn radioactieve verval alleen een laagenergetisch, zacht gammadeeltje uit. Sc-43 is echter moeilijk te maken.

De productie van Scandium-44 (Sc-44) is mogelijk met het type cyclotron, dat ook de productie van Fluor-18 (F-18) verzorgt. De protonen uit de deeltjesversneller gaan een kernreactie aan met het calcium-44 (Ca-44), dat zich in de trefplaat bevindt. Ca-44 komt voor 2,1% voor in natuurlijk calcium. Het is moeilijk om natuurlijk calcium te verrijken in Ca-44. Voorts is een nadeel, dat bij de reactie ook een neutron vrijkomt, dat omliggende materialen kan activeren.

Nieuws
België krijgt weer kernenergie
vrijdag 07 februari 2025

België krijgt weer kernenergie

Het uitgangspunt van de nieuwe Belgische regering van premier De Wever is een energievoorziening, die bijdraagt aan het ...
Lees verder
Drie kamerbrieven over voorbereidingen komst van kleine en grote kernreactoren
maandag 10 februari 2025

Drie kamerbrieven over voorbereidingen komst van kleine en grote kernreactoren

Begin februari 2025 stuurde minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei drie brieven naar de Tweede Kamer over k...
Lees verder