{settings.product}

Scandium-47 (Sc-47) – Beta- en gammastraler

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Australië produceert betere medische theranostische radio-isotoop” van 31 maart 2020 door op de titel te klikken.

Eigenschappen:

Halfwaardetijd: 3,45 dag

Type radioactief verval: Beta– en gammastraling

Bijzonderheden: Het Australische nucleaire onderzoekinstituut ANSTO, produceert de radio-isotoop scandium-47 (Sc-47). Deze radio-isotoop is zowel voor diagnostische, als voor therapeutische toepassing geschikt. Scandium-47 heet daarom een theranostische radio-isotoop. Het nadeel van een verschil in chemisch gedrag bij het gebruik voor diagnose en therapie van radio-isotopen van verschillende chemische elementen is er daardoor niet. Bovendien hecht het scandium-47 zich beter dan de andere radio-isotopen aan de peptide, die de radio-isotoop naar en in de tumor brengt. De tumor krijgt daardoor volgens ANSTO een hogere dosis dan bij een gewone behandeling. Er zijn met scandium-47 dan ook betere klinische resultaten dan met de conventionele behandeling waargenomen bij neuro-endocrine tumoren en bij prostaatkanker. Bovendien levert scandium-47 een kwalitatief goed beeld bij het onderzoek.

ANSTO claimt, dat de patiënt er baat bij heeft, als de radiologische onderzoeken en behandelingen met slechts één chemisch element plaatsvindt. Dat geldt ook voor een vooronderzoek met PET, dat kan plaatsvinden met de positronemitter scandium-43 of scandium-44. De productie van deze radio-isotopen gebeurt met een cyclotron. Door slechts één chemisch element te gebruiken kan de radioloog precies bepalen hoe goed de tumor de radio-isotoop opneemt en de verdere behandeling daarop baseren.

De productie van scandium-47 vond plaats door bestraling van calciumcarbonaat in de Australische onderzoekreactor OPAL. Calcium bestaat voor 0,004% uit de isotoop calcium-46 (Ca-46). De bestraling van deze isotoop levert het Sc-47 op.

Nieuws
Er is genoeg uranium uit erts voor de komende vijftig jaar en uit zeewater voor millennia
maandag 28 april 2025

Er is genoeg uranium uit erts voor de komende vijftig jaar en uit zeewater voor millennia

Uranium is geen schaars metaal. Dat blijkt uit de gezamenlijke analyse, die het Nucleair Energie Agentschap (NEA) en het...
Lees verder
Internationale organisaties blijven met voedselbestraling strijden tegen bederf en rot
maandag 21 april 2025

Internationale organisaties blijven met voedselbestraling strijden tegen bederf en rot

Wereldwijd bederft bijna een derde deel van ons voedsel. Dat is een schadepost van vele honderden miljarden euro’s. Ja...
Lees verder