{settings.product}

CAREM-25

Type: SMR PWR, drukwaterreactor – Argentinie

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Argentinië hervat bouw eigen minireactor“ van 12 mei 2020 door op de datum te klikken. 

Achtergrondinformatie:

Argentinië Nationale Atoom Energie Commissie (CNEA) & INVAP, de leverancier van Pallas, ontwikkelden een eigen kleine modulaire reactor, SMR. Het prototype heet CAREM-25. Dat is het acroniem van Central ARgentina de Elementos Modulares. Hij heeft een elektrisch vermogen van 25MWe. Het is een integrale drukwaterreactor. Dat houdt in, dat het gehele primaire systeem in het reactorvat is geplaatst. Dat is inclusief drukgenerator en stoomgeneratoren. Er zijn geen koelmiddelpompen en de koeling vindt met natuurlijke circulatie plaats. De claim is, dat deze lichtwaterreactor in hoge mate inherent veilig is. Er kan immer geen koelmiddelverliesongeval plaatsvinden en ook geen kernsmeltongeval. De splijtstof is uraniumdioxide met een verrijkingsgraad van 3,4%. Jaarlijkse splijtstofwisseling is noodzakelijk. De opvolger van CAREM-25 is een SMR met een eenheidsgrootte van ten minste 100 MWe. De vestigingsplaats grenst aan die van de bestaande Atucha-reactoren.

Stand van de ontwikkeling:

De Argentijnse industrie fabriceert alle benodigde componenten. CAREM-25 is sinds februari 2014 in aanbouw. Het werk is in november 2019 gestaakt vanwege late betaling vanuit de overheid, vertraagde levering van technische documentatie en ontwerpaanpassingen. De bouw is in april 2020 hervat. De eenheid is voor ongeveer 70% gereed.

Nieuws
Europa ontwikkelt zijn eigen raketmotor op kernenergie, de RocketRoll
zaterdag 16 november 2024

Europa ontwikkelt zijn eigen raketmotor op kernenergie, de RocketRoll

Een gewone raketmotor is niet heel geschikt voor de aandrijving van ruimtevaartuigen in de interplanetaire ruimte, zoals...
Lees verder
Kamerleden van CDA en VVD willen kleine modulaire reactoren (SMRs) al voor 2035
maandag 11 november 2024

Kamerleden van CDA en VVD willen kleine modulaire reactoren (SMRs) al voor 2035

Nederland loopt achter met betrekking tot de bouw en inbedrijfstelling van de kleine modulaire reactor (SMR). De eerste ...
Lees verder