{settings.product}

IMSR

Type: SMR MSR, gesmoltenzoutreactor – Canada

Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Materiaaltests voor gesmolten zout reactor in HFR/Petten”van 11 februari 2019 door op de datum te klikken.  

Achtergrondinformatie:

Het Canadese bedrijf Terrestrial Energy ontwikkelt een gesmolten zout reactor. Hij heet IMSR (Integral Molten Salt Reactor) en hij heeft een vermogen van ongeveer 200 MWe. De IMSR is een nieuw type kernreactor met inherent veilige eigenschappen. Kenmerkend is, dat de splijtstof is opgelost in een gesmolten zout. Deze oplossing stroomt door de reactorkern, die bestaat uit een moderator van grafiet. Het grafiet remt de neutronen af, zodat de reactor kritiek is. Er vindt een kettingreactie plaats, als ook warmteproductie. De opgewarmde oplossing van de splijtstof in het zout stroomt vervolgens naar een warmtewisselaar en staat daarin haar warmte af.

Een kleine voorloper van IMSR was de MSRE (Molten Salt Reactor Experiment), die een thermisch vermogen had van 7,4 MW en die tussen 1965 en 1969 draaide in het onderzoekcentrum te Oak Ridge in de Verenigde Staten.

Stand van de ontwikkeling:

Voor de beproeving van de materialen in de reactorkern van IMSR hebben Terrestrial Energy en NRG een overeenkomst getekend. De tests zullen plaatsvinden in de HFR (Hoge Flux Reactor) in Petten. Terrestrial Energy verwacht de eerste IMSR voor 2030 op de markt te brengen. Het ontwerp doorloopt thans de fase van de beoordeling van het ontwerp door de Canadese nucleaire veiligheidscommissie.

Nieuws
Van Europeanen is 62% pro kernenergie en dat is gemeld aan Europese Commissie en aan EP
zondag 15 december 2024

Van Europeanen is 62% pro kernenergie en dat is gemeld aan Europese Commissie en aan EP

De Stichting Energietransitie & Kernenergie (SEK) heeft tezamen met nog 36 Europese maatschappelijke organisaties begin ...
Lees verder
Frankrijk overweegt renteloze lening voor bouw van zes kernreactoren
maandag 09 december 2024

Frankrijk overweegt renteloze lening voor bouw van zes kernreactoren

De investeringskosten van kerncentrales zijn hoog en de bouwtijd is lang. Daardoor is ook de bouwrente hoog. Te meer, om...
Lees verder