NuWard
Type: SMR PWR, integrale drukwaterreactor – Frankrijk
Zie de KernVisie nieuwsberichten met de titels: “President Macron stimuleert ontwikkeling kleine kernreactor met een miljard” van 26 oktober 2021 en “Frankrijk optimaliseert het ontwerp van zijn kleine modulaire reactor NuWard” van 13 januari 2025, als ook het artikel op de bladzijden 20 en 21 van het KernVisie Magazine nr 4 van oktober 2021 met de titel “De Franse race voor kleine modulaire reactoren” door op de desbetreffende titel te klikken.
Achtergrondinformatie:
De Franse SMR heet NuWard. Dat is afgeleid van NUclear ForWARD. Het Franse elektriciteitsbedrijf EdF is de trekker van het project, waarin ook de overheidsorganisatie Commissariat à l’Énergie Atomique (CEA), het Franse militaire constructiebedrijf Naval Group en het Belgische ingenieursbureau Tractebel participeren.
NuWard is een integrale drukwaterreactor. De reactorkern, de stoomgeneratoren en de drukgenerator bevinden zich binnen het reactorvat. De veiligheidsomhulling bevat het reactorvat, de koelmiddelpompen en de veiligheidssystemen. Ze heeft de vorm van een metalen capsule. De veiligheidsomhulling is omgeven door water. De reactor heeft een respijtperiode, dat is de maximale tijd dat de operateur na een ernstig ongeluk niet hoeft in te grijpen, van drie dagen. Kenmerkend is het kleine volume van de reactor ten opzichte van het relatief grote vermogen. Een NuWardcentrale bestaat uit twee eenheden, die elk 170 MWe ofwel 540 MWth leveren. De stalen veiligheidsomhulling is 16 meter hoog. Ter vergelijking: De Amerikaanse SMR met integrale drukwaterreactor, NuScale, levert 60 MWe en heeft een veiligheidsomhulling van 23 meter hoog. Tussen de twee reactorkamers van de Franse centrale bevindt zich het splijtstofopslagbassin. De plaatsing van de reactorkamers is net ondergronds. Boven de reactorkamers en net bovengronds is een inrichting aanwezig voor splijtstofwisselen. Dat is elke twee jaar nodig. NuWard draait op lichtverrijkt uranium met een verrijkingsgraad van maximaal 5%. De kans, dat kernsmelten optreedt, is kleiner dan eens in de honderdduizend jaar. Als dat onverhoopt toch zou gebeuren, dan beschikt NuWard over een kernopvanginrichting, zodat de gesmolten kern niet door de fundering heen kan dringen. De bouwtijd is drie jaar.
Een eerste schatting laat zien, dat de elektriciteitsopwekkingskosten minder dan tweemaal die van een grote kerncentrale zijn. Desondanks kan het ontwerp de verwachtingen van marktpartijen niet waarmaken. Dat was ook de reden, dat de Fransen NuWard terugtrokken uit het Engelse selectieproces van mogelijke SMR’s voor Engeland. Op grond van dit alles besloot EdF het ontwerp te optimaliseren. Dat impliceert een aantrekkelijker economisch model met behoud van de modulaire bouwwijze. De optimalisatie heeft tot gevolg, dat het reactorvermogen omhoog gaat van 170 naar 400 MWe. Tevens dat de flexibiliteit en de bedrijfsvoering verbeteren. De verbeterde flexibiliteit betekent, dat de reactor niet alleen elektriciteit produceert, maar desgewenst als warmtekrachtinstallatie is in te zetten. Hij zou dan tot 100 MWth aan warmte kunnen leveren. Daarnaast is de reactor in de toekomst ook geschikt als warmtebron voor stadsverwarming.
Het accent van de verdere ontwikkeling komt te liggen op het toepassen van bestaande en bewezen technologie in plaats van op innovatieve. Belangrijke kenmerken van NuWard zijn de eenvoud van het ontwerp, de modulaire opzet en de fabrieksmatige productie van de modulen. Of het weer twinreactoren zullen zijn, is niet bekend gemaakt.
Stand van de ontwikkeling:
De hoogste prioriteit van president Macron op het gebied van de innovatieve kerntechniek heeft de ontwikkeling van de eigen Franse kleine modulaire kernreactor ofwel een Franse SMR. De ontwikkeling van NuWard loopt sinds 2014. In oktober 2021 stelde president Macron een bedrag van € 1 miljard beschikbaar voor de verdere ontwikkeling. De Fransen zijn laat begonnen met de ontwikkeling van een eigen SMR. NuWard is de enige. Ter vergelijking: De Verenigde Staten hebben achttien SMRs in ontwikkeling, Canada zeven en Engeland vier. Er is president Macron veel aan gelegen om de achterstand op de Verenigde Staten in te lopen. EdF wil met de optimalisatie potentiële klanten van de SMR, zoals grote industriële bedrijven en met name de grootgebruikers van energie, interesseren.
De planning is, dat het reactorontwerp van NuWard halverwege 2026 definitief is en dat in 2030 de schop de grond in gaat voor de bouw van de eerste kleine serie in Frankrijk. De verwachte bouwtijd van de eerste eenheid is drie jaar. Er werken tweehonderd mensen aan het NuWardproject.
De ontwikkeling van NuWard vindt parallel plaats aan de uitbreiding van het kernvermogen in Frankrijk met drie grote twinreactoren van het type EPR, waarbij elke reactor een vermogen heeft van 1650 MWe.