TCR
Type: Geprinte HTR, Hoge Temperatuur Reactor – VS
Zie het KernVisie nieuwsbericht met titel: “Oplossing voor uitdaging energietransitie: De geprinte kernreactor“ van 19 mei 2020 door op de datum te klikken.
Achtergrondinformatie :
TCRP, ofwel Transformational Challenge Reactor Programme, is de naam van het programma, dat de Verenigde Staten uitvoeren ter verbetering van de kerntechniek. De reactor is naar dit programma genoemd. Vrij vertaald betekent dat Transitie Uitdaging Reactor. In het kader daarvan ontwikkelde het kernenergieonderzoekcentrum ORNL (Oak Ridge National Laboratory) een techniek om een kernreactor te bouwen met een driedimensionale printer. Het is de veertiende kernreactor, die ORNL sinds zijn oprichting bouwt en gaat bedrijven. Het programma startte in 2019. Inmiddels is er een keuze gemaakt voor het ontwerp van de reactorkern. De splijtstof bestaat uit coated particles van lichtverrijkt uraniumnitride (UN) in een siliciumcarbide (SiC) structuur. De toegepaste coating staat bekend onder de naam TRISO-coating. Dergelijke splijtstof vindt toepassing in een hogetemperatuurreactor. De splijtstofleverancier BWX Technologies is betrokken bij de ontwikkeling van soortgelijke splijtstof. Zie ook het KernVisie nieuwsbericht van 8 oktober 2019 over de ontwikkeling van dergelijke splijtstof met TRISO-coating. De splijtstofelementen zijn zeshoekig en zitten in roestvaststalen houders. Tussen de splijtstofelementen bevindt zich de moderator, ofwel de remstof yttriumhydride (YH). Het geheel is in een reactorvat geplaatst. Tevens zijn sensoren aanwezig voor de bijna autonome regeling van de reactor. Speciale aandacht is besteed aan de bibliotheek met materiaalgegevens en aan een versnelde kwalificatie.
De printer bouwt de reactorkern laag voor laag op. Dat vindt plaats bij een temperatuur van meer dan 1400 Celsius. De verhitting van de gesmolten materialen gebeurt met een laser.
Het programma krijgt financiële ondersteuning van het Amerikaanse energieministerie DoE. Het is opgezet om een nieuwe benadering te ontwikkelen, teneinde economisch aantrekkelijke systemen te bouwen, die betrouwbare en schone energie leveren en die daardoor bijdragen aan het welslagen van de energietransitie. Naast BWX Technologies doet ook de maakindustrie mee met het doel deze techniek snel te commercialiseren.
Stand van de ontwikkeling:
De TCR moet in 2023 draaien. Een aantal experimenten, die aan de techniek ten grondslag liggen, is met succes afgesloten.